• Event Date: 22-Sep-2018

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2018


Στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων - Πολλές γλώσσες – Μια γιορτή - Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00 – 15:00, Ωδείον Αθηνών, Περιστύλιο και Αίθουσα Άρης Γαρουφαλλής, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β ́ 17-19

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το δίκτυο EUNIC (EuropeanUnionNationalInstitutesforCulture / Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), στο οποίο συμμετέχει και το Σπίτι της Κύπρου, σας προσκαλεί στη μεγάλη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών.

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, από τις 10:00 π.μ. έως τις 15:00, το Ωδείον Αθηνών, Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β ́17-19, μεταμορφώνεται σε κέντρο πολυγλωσσίας και ψυχαγωγίας.

Για έκτη συνεχή χρονιά τα Μορφωτικά και Πολιτιστικά Ιδρύματα και οι Πρεσβείες από 14 χώρες-μέλη της EUNIC Αθήνας σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, με την Πρεσβεία της Γεωργίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, με την ευγενή υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών, προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με όχημα τη γλώσσα από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων τους μέσα από ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο ΆλεξΚάβδας, ιδρυτής του lifeofculture.com. 

Είσοδος ελεύθερη

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τον πλούτο και τη μουσικότητα της Κυπριακής διαλέκτου. Η Κυπριακή διάλεκτος, κομμάτι της Ελληνικής γλώσσας, έχει χαρακτηρισθεί ως «η τελευταία ζωντανή νεοελληνική διάλεκτος». Η ιστορία της χάνεται στα βάθη του ιστορικού χρόνου, ήδη από τον 12ο αιώνα π.Χ. Η Κυπριακή διάλεκτος αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γλώσσας και μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ηθοποιός Μαρία Φιλίππου θα διαβάσει τα κυπριακά παραμύθια, Τα δώδεκα αέρκιατζ̌ ΄ο Κοτσ̌ινοσκούφης καιΗ φτωσ̌ή, που συμπεριλαμβάνονται στον τόμο Τα παραμύθια της Κύπρου. Από το λαογραφικό αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Τόμος 2, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών LIX, Λευκωσία (Επιμέλεια: Μαρία Ματθαίου, Αργυρώ Ξενοφώντος).

Θα προβληθούν, επίσης, οι ταινίες μικρού μήκους, ANNA του Σπύρου Χαραλάμπους και NOPARKING του Σωτήρη Χρίστου.

Στην ταινία ΑΝΝΑ που έχει λάβει πολλές σημαντικές διακρίσεις σε κυπριακά, ελλαδικά και διεθνή φεστιβάλ, η Μαίρη, μια 30χρονη Φιλιππινέζα, δουλεύει σε ένα χωριό στην Κύπρο. Προσέχει και περιποιείται τον κύριο Μιχάλη, έναν 85χρονο με αρτηριοσκλήρωση. Ο κύριος Μιχάλης περνά τη μέρα του μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας και ξαναβλέποντας μια σαπουνόπερα με ηρωίδα την Άννα. Φαίνεται να έχει πάθει ψύχωση με την ηρωίδα, αποκαλώντας τη Μαίρη «Άννα», παρά τις παρατηρήσεις της κόρης του Μέλπως. Όταν, όμως, η Μαίρη βρίσκει ένα παλιό κουτί, κάνει μια σημαντική ανακάλυψη – το όνομα «Άννα» έχει μεγάλη σημασία για τον κύριο Μιχάλη.

Παίζουν οι ηθοποιοί, Σπύρος Σταυρινίδης, Έιμυ Λυσάνδρου, Μάρα Κωνσταντίνου, Μαρίνος Κόνσολος, Μάριος Δημητρίου και Έλενα Ευσταθίου. Σκηνοθεσία: Σπύρος Χαραλάμπους | Σενάριο: Θεόδωρος Παναγίδης | Φωτογραφία: Χάρης Χαραλάμπους | Μοντάζ: PhillipBlackford,Γιάννης Κοζάκος | Μουσική: Δημήτρης Μαραμής | Σκηνικά: Μαρίνα Ζαχ | Ήχος: Μάριος Βιολάρης | Παραγωγή: Seahorseproductions.

Στην ταινία NOPARKING, δύο γείτονες τσακώνονται για μία θέση σταθμεύσεως. Μετά από μία σειρά αψιμαχίες, οι δύο γείτονες διακόπτονται από μεγαλύτερες δυνάμεις. Η ατέρμονη ιστορία της εδαφικής επικράτησης, σε μικρή και μεγάλη κλίμακα, από το παρελθόν στο παρόν.

Πρωταγωνιστούν, με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί, Μαρίνος Χατζηβασιλείου, Πάρις Ερωτοκρίτου, Άννα Γιαγκιόζη, Μαρίνα Μανδρή, Βαρβάρα Λάρμου και Δημήτρης Ταλίωτης. Παραγωγή: Μάριος Πετρώντας |Σκηνοθεσία/Σενάριο: Σωτήρης Χρίστου |Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ορέστης Λάμπρου |Κοστούμια/Σκηνικά:ΣόσεΕσκιτζιάν | Κωνσταντίνος Ταλιώτης | Μοντάζ/Μουσική: Σωτήρης Χρίστου.

Μείνετε μαζί μας μέχρι το τέλος, όταν θα ανακοινωθούν οι νικητές του μεγάλου διαδικτυακού διαγωνισμού (www.imera-glosson.eu). Εκτός από τα αναμνηστικά δώρα, που θα κληρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων και 2 tablets από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ο  Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού θα προσφέρει σε έναν τυχερό και τον/τη συνοδό της επιλογής του, δύο αεροπορικά εισιτήρια από Ελλάδα προς Κύπρο, μετ’ επιστροφής και με όλους τους φόρους. Ο νικητής μπορεί να υλοποιήσει το ταξίδι του έως την 31/12/18. Περισσότερες πληροφορίες: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, κ. Ιωάννα Χατζηκωστή, 210 3610178, [email protected]

Οι διοργανωτές μέλη της EUNIC Αθήνας:

BritishCouncil, Γαλλικό Ινστιτούτο, Goethe-InstitutAthen, ÖSD-InstitutGriechenland, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ρουμανίας, Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ουγγαρίας, Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, Ινστιτούτο Θερβάντες, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.