• Posted 07-Nov-2018

Athens is the European Capital of Innovation 2018

The European Commission recognised Athens' extraordinary efforts and awarded it with the title of the European Capital of Innovation 2018 and a €1 million prize.

Ελληνικό Κείμενο

The Greek capital used innovation to overcome the economic and social crisis of its past years. The European Commission recognised Athens' extraordinary efforts and awarded it with the title of the European Capital of Innovation 2018 and a €1 million prize.

The runner-up cities - Aarhus (Denmark), Hamburg (Germany), Leuven (Belgium), Toulouse (France), and Umeå (Sweden) - received €100,000 each. The prize money will be used to scale up local innovation activities and work together with other cities.

The European Capital of Innovation (iCapital) Award is an annual cash prize awarded to the European city that is best able to demonstrate its ability to harness innovation to improve the lives of its citizens.

In particular, the prize is awarded to cities that contribute to open and dynamic innovation ecosystems, encourage citizens so as to involve in governance and decision-making  and use innovation to improve the resiliency and sustainability of their cities.

A city can apply as long as it:

Cities are judged on how they implement innovative solutions to societal challenges. These solutions can be completed or ongoing, but must have been implemented in the year prior to the opening of the contest or the contest year itself.

Cities will have to show how they created the conditions for innovation by:

  • experimenting innovative concepts, processes, tools, and governance models as a test-bed for innovation
  • engaging citizens in the innovation process and ensuring the uptake of their ideas
  • expanding the city's attractiveness to become a role model for other cities
  • empowering citizens by bringing concrete and measurable added value through the implementation of innovative practices

Applications are judged by a panel of independent experts from across Europe.

More information: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/prizes/icapital_en 


Η Αθήνα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018

Η ελληνική πρωτεύουσα χρησιμοποίησε την καινοτομία για να ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική κρίση των προηγούμενων ετών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε τις εξαιρετικές προσπάθειες της Αθήνας και της απένειμε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2018 και βραβείο αξίας ενός εκατομμρίου ευρώ.

Οι επιλαχούσες πόλεις - Aarhus (Δανία), Hamburg (Γερμανία), Leuven (Βέλγιο), Toulouse (Γαλλία) και Umeå (Σουηδία) - έλαβαν 100.000 ευρώ η καθεμία. Το χρηματικό έπαθλο θα χρησιμοποιηθεί για την κλιμάκωση τοπικών δραστηριοτήτων καινοτομίας και για την συνεργασία με άλλες πόλεις.

Το Βραβείο για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας (iCapital) είναι ένα ετήσιο χρηματικό έπαθλο που απονέμεται στην ευρωπαϊκή πόλη που είναι σε θέση να αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητά της να αξιοποιεί την καινοτομία για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της.

Ειδικότερα, το Βραβείο απονέμεται σε πόλεις που συμβάλλουν σε ανοικτά και δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας, ενθαρρύνουν τους πολίτες για να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων και χρησιμοποιούν την καινοτομία για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των πόλεών τους.

Μια πόλη μπορεί να κάνει αίτηση για το συγκεκριμένο Βραβείο όσο χρονικό διάστημα:

Οι πόλεις κρίνονται ως προς τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις στις κοινωνικές προκλήσεις. Οι λύσεις αυτές μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί ή να ολοκληρωθούν, αλλά πρέπει να έχουν εφαρμοστεί κατά το έτος πριν από την έναρξη του διαγωνισμού ή το ίδιο το έτος του διαγωνισμού.

Οι πόλεις θα πρέπει να δείξουν πώς δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για καινοτομία:

  • δοκιμάζοντας καινοτόμες ιδέες, διαδικασίες, εργαλεία και μοντέλα διακυβέρνησης ως δοκιμαστική βάση για την καινοτομία
  • εμπλέκοντας τους πολίτες στη διαδικασία καινοτομίας και εξασφαλίζοντας την υιοθέτηση των ιδεών τους
  • διευρύνοντας την ελκυστικότητα της πόλης ώστε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες πόλεις
  • παρέχοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να προσφέρουν συγκεκριμένη και μετρήσιμη προστιθέμενη αξία μέσω της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών

Οι αιτήσεις κρίνονται από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/prizes/icapital_en