• Posted 29-May-2018

Organic farming: new EU rules adopted

On 22 May the Council adopted new EU rules on organic production and the labelling of organic products.

The new regulation encourages the sustainable development of organic production in the EU and aims at guaranteeing fair competition for farmers and operators, preventing fraud and unfair practices and improving consumer confidence in organic products.

Old rules covering organic production were uneven across the EU, as they included a wide range of different practices and exceptions. Furthermore the principle of equivalence applying to imported organic food created a situation in which different standards applied to different producers from the same country.

A new legislative framework was therefore needed to equip a fast-growing sector with clear and stable rules, and to allow organic producers to compete fairly, independently from whether they produce in the EU or in a third country. Moreover thanks to the new rules consumers buying a product bearing the EU organic logo can be sure of getting the same quality across the EU.

As from 1 January 2021:

  • Production rules will be simplified and further harmonised through the phasing out of a number of exceptions and derogations
  • The control system will be strengthened thanks to tighter precautionary measures and robust risk-based checks along the entire supply chain
  • Producers in third countries will have to comply with the same set of rules of those producing in the EU
  • The scope of organic rules will be enlarged to cover a wider list of products (e.g. salt, cork, beeswax, maté, vine leaves, palm hearts) and additional production rules (e.g. deer, rabbits and poultry)
  • Certification will be easier for small farmers thanks to a new system of group certification
  • There will be a more uniform approach to reduce the risk of accidental contamination from pesticides
  • Derogations for production in demarcated beds in greenhouses will be phased out

Next steps

The new regulation will enter into force on the third day following that of its publication in the Official Journal of the European Union and will apply from 1 January 2021.

More Information: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-3884_en.htm

 

Βιολογική γεωργία: υιοθετήθηκαν νέοι κανόνες της ΕΕ

Στις 22 Μαΐου το Συμβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.

Ο νέος κανονισμός ενθαρρύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ και αποσκοπεί στην εξασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, την πρόληψη της απάτης και των αθέμιτων πρακτικών και τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα.

Οι παλιοί κανόνες που καλύπτουν τη βιολογική παραγωγή ήταν άνισοι σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς περιελάμβαναν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πρακτικών και εξαιρέσεων. Επιπλέον, η αρχή της ισοδυναμίας που ισχύει για τα εισαγόμενα βιολογικά τρόφιμα δημιούργησε μια κατάσταση στην οποία διαφορετικά πρότυπα εφαρμόζονται σε διαφορετικούς παραγωγούς από την ίδια χώρα.

Για το λόγο αυτό χρειάστηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για να εξοπλιστεί ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας με σαφείς και σταθερούς κανόνες και να επιτραπεί στους βιολογικούς παραγωγούς να ανταγωνίζονται δίκαια, ανεξάρτητα από το εάν παράγουν στην ΕΕ ή σε τρίτη χώρα. Επιπλέον, χάρη στους νέους κανόνες, οι καταναλωτές που αγοράζουν ένα προϊόν που φέρει το λογότυπο της ΕΕ για το βιολογικό προϊόν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα έχουν την ίδια ποιότητα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021:

  • Oι κανόνες παραγωγής θα απλουστευθούν και θα εναρμονιστούν περαιτέρω μέσω της σταδιακής κατάργησης ορισμένων εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων
  • Tο σύστημα ελέγχου θα ενισχυθεί χάρη σε αυστηρότερα μέτρα πρόληψης και ισχυρούς ελέγχους βάσει κινδύνου σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού
  • Oι παραγωγοί τρίτων χωρών θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τους παραγωγούς στην ΕΕ
  • Tο πεδίο εφαρμογής των οργανικών κανόνων θα διευρυνθεί ώστε να καλύπτει έναν ευρύτερο κατάλογο προϊόντων (π.χ. αλάτι, φελλό, κερί από μέλισσα, ματέ, φύλλα αμπέλου, καρδιές φοινίκων) και πρόσθετους κανόνες παραγωγής (π.χ. ελάφια, κουνέλια και πουλερικά)
  • H πιστοποίηση θα είναι ευκολότερη για τους μικρούς αγρότες χάρη σε ένα νέο σύστημα πιστοποίησης ομάδας
  • Θα υπάρξει πιο ομοιόμορφη προσέγγιση για τη μείωση του κινδύνου ακούσιας μόλυνσης από φυτοφάρμακα
  • Θα καταργηθούν σταδιακά οι παρεκκλίσεις για την παραγωγή σε οριοθετημένα κρεβάτια σε θερμοκήπια

Επόμενα βήματα

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την τρίτη ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Περισσότερες Πληροφορίες: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-3884_en.htm