• Posted 18-Apr-2018

Commission acts to boost trust in scientific studies on food safety

In April 2018 the European Commission officially proposed a targeted revision of the General Food Law Regulation.

Commission responded this way to the concerns expressed by citizens in a successful European Citizens' Initiative, with a proposal to improve the transparency of scientific studies in the food safety area.

The proposal, drawing also on the Commission's Fitness Check of the General Food Law, which dates back from 2002, will:

  • Give citizens greater access to information submitted to the European Food Safety Authority (EFSA) on approvals concerning the agri-food chain,
  • provide the possibility for additional studies to be requested by the Commission
  • will involve Member States' scientists more closely in approval procedures.

The Commission is proposing a targeted revision of the General Food Law Regulation coupled with the revision of eight pieces of sectoral legislation, to bring them in line with the general rules and strengthen transparency in the area of GMOs, feed additives, smoke flavourings, food contact materials, food additives, food enzymes and flavourings, plant protection products and novel foods.

The key elements of the proposal:

  • Ensure more transparency
  • Create a common European Register
  • Allow additional studies to be requested
  • Require consultation of stakeholders and the public
  • Increase Member States' involvement
  • Strengthens risk communication to citizens

More Information: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law/transparency-and-sustainability-eu-risk-assessment-food-chain_en

 

Η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις επιστημονικές μελέτες για την ασφάλεια των τροφίμων

Τον Απρίλιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσημα μια στοχοθετημένη αναθεώρηση του κανονισμού για τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα.

Η Επιτροπή ανταποκρίνεται σήμερα στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες σε μια επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των Πολιτών, με μια πρόταση για τη βελτίωση της διαφάνειας των επιστημονικών μελετών στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων.

Η πρόταση, που βασίζεται επίσης στον έλεγχο, από την Επιτροπή, της καταλληλότητας της γενικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα, η οποία χρονολογείται από το 2002 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί:

  • θα δώσει στους πολίτες μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με τις εγκρίσεις που αφορούν την αγροδιατροφική αλυσίδα,
  • θα δώσει τη δυνατότητα να ζητούνται πρόσθετες μελέτες από την Επιτροπή, και
  • θα συμπεριλάβει πιο ενεργά τους επιστήμονες των κρατών μελών στις διαδικασίες έγκρισης.

Η Επιτροπή προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση της γενικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα σε συνδυασμό με την αναθεώρηση οκτώ τομεακών νομοθεσιών, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους γενικούς κανόνες και να ενισχυθεί η διαφάνεια στους τομείς των ΓΤΟ, των προσθέτων ζωοτροφών, των αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων, των υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, των προσθέτων τροφίμων, των ενζύμων και αρωματικών υλών τροφίμων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των νέων τροφίμων.

Κύρια στοιχεία της πρότασης:

  • Διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας
  • Δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μητρώου
  • Παροχή δυνατότητας στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να ζητά πρόσθετες μελέτες
  • Απαίτηση διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη και το κοινό
  • Αύξηση της συμμετοχής των κρατών μελών
  • Ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους

Περισσότερες Πληροφορίες: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law/transparency-and-sustainability-eu-risk-assessment-food-chain_en