• Posted 12-Apr-2018

The EU's organic food market: facts and rules (infographic)

New EU rules on organic production will guarantee food quality, environmental protection and animal welfare along the whole supply chain.

More and more EU consumers are buying products that are produced with natural substances and processes. Organic food is no longer a niche market, even though it still only accounts for a minor proportion of the total agricultural production in the EU. But what does “organic” mean exactly?

EU rules for production

The EU regulation on organic production and labelling of organic products ensures that the same high quality standards are respected all over the EU. The rules refer to agriculture and aquaculture farming practices, food processing and labelling, certification procedures for farmers as well as to the import of non-EU organic products.

Organic farmers in the EU use energy and natural resources in a responsible way, promote animal health and contribute to maintaining biodiversity, ecological balance and water/soil quality.

Main points of the new rules

The EU is working on an update of existing rules on organic production and labelling in response to major changes that have transformed the sector. Proposed alterations include:

  •  Stricter controls
  • Fairer competition
  • Prevention of contamination with pesticides
  • Better supply of organic seeds and animals
  • Mixed farms
  • Certification procedures for small farmers are made easier.
  • New products such as salt, cork and essential oils are included. Others can be added later on.

More Information: http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20180404STO00909/the-eu-s-organic-food-market-facts-and-rules-infographic

 

Νέοι αυστηρότεροι κανόνες για τα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ

Νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων εγγυώνται την ποιότητα των τροφίμων, την περιβαλλοντική προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων καθ’ όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στην ΕΕ αγοράζουν προϊόντα που παράγονται με φυσικές ουσίες και διεργασίες. Η παραγωγή βιολογικών τροφίμων δεν αποτελεί πλέον εξειδικευμένη αγορά, ακόμη κι αν αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρό ποσοστό της συνολικής αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ. Όμως τί ακριβώς σημαίνει «βιολογικό»;

Οι κανόνες της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή

Ο κανονισμός της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων εξασφαλίζει ότι τα ίδια πρότυπα υψηλής ποιότητας τηρούνται σε όλη την ΕΕ. Οι κανόνες αναφέρονται σε γεωργικές πρακτικές και πρακτικές υδατοκαλλιέργειας, επεξεργασία και επισήμανση τροφίμων, διαδικασίες πιστοποίησης για γεωργούς και εισαγωγές βιολογικών προϊόντων που παράγονται εκτός της ΕΕ.

Οι βιοκαλλιεργητές της ΕΕ χρησιμοποιούν ενέργεια και φυσικούς πόρους με υπεύθυνο τρόπο, προάγουν την υγεία των ζώων και συμβάλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της οικολογικής ισορροπίας και της ποιότητας των υδάτων και του εδάφους.

Βασικά σημεία των νέων κανόνων

  •          Αυστηρότεροι έλεγχοι
  •          Δικαιότερος ανταγωνισμός
  •          Μόλυνση με παρασιτοκτόνα
  •          Καλύτερη προμήθεια βιολογικών σπόρων και ζώων
  •          Μικτές καλλιεργήσιμες εκτάσεις
  •          Οι διαδικασίες πιστοποίησης για τους μικρούς αγρότες διευκολύνονται.
  •          Περιλαμβάνονται νέα προϊόντα όπως το αλάτι, ο φελλός και τα αιθέρια έλαια, ενώ ενδέχεται να προστεθούν άλλα προϊόντα αργότερα.